Lastensuojelu ja huostaanotto - älä jää yksin, hanki oikeudellista apua

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja tasapainoiseen lapsuuteen. Valitettavasti kaikki lapset eivät saa nauttia näistä oikeuksista ja silloin astuu kuvaan lastensuojelu. Aina lastensuojelukaan ei toimi halutulla tavalla, jolloin kannattaa pyytää avuksi asiaan perehtynyt juristi.

Lapsen oikeudet pähkinänkuoressa

  • Lapsen oikeuksien sopimus: YK:n lapsen oikeuksien sopimus on kansainvälinen sopimus, joka määrittelee lapsen oikeudet. Suomi on sitoutunut noudattamaan tätä sopimusta.

  • Lapsen etu ensisijaisena: Kaikissa lasta koskevissa päätöksissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.

  • Oikeus turvallisuuteen ja huolenpitoon: Lapsella on oikeus elää turvallisessa ympäristössä ja saada tarvitsemaansa huolenpitoa.

  • Oikeus mielipiteen ilmaisuun: Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa.

Lastensuojelu – kun lapsen hyvinvointi on uhattuna

Lastensuojelu on yhteiskunnan keino turvata lapsen hyvinvointi, kun vanhemmat eivät siihen kykene. Lastensuojelun tarve voi syntyä esimerkiksi silloin, jos lapsi kohtaa:

  • Fyysistä tai henkistä väkivaltaa

  • Laissa määriteltyjä puutteita huolenpidossa

  • Oman käytöksen aiheuttamaa haittaa

Huostaanotto ja sijoitus – viimesijaiset keinot

  • Huostaanotto: Huostaanotto on vakava toimenpide, jossa lapsen huoltajuus siirretään kokonaan tai osittain sosiaaliviranomaisille. Huostaanottoon turvaudutaan vain, jos lievemmät toimenpiteet eivät riitä turvaamaan lapsen etua.

  • Sijoitus: Huostaanoton jälkeen lapsi voidaan sijoittaa esimerkiksi sijaisperheeseen tai lastenkotiin. Sijoituksen tavoitteena on tarjota lapselle turvallinen ja kehittävä kasvuympäristö.

Miten toimia, jos olet huolissasi?

Jos olet huolissasi lapsen hyvinvoinnista tai kohtaat ongelmia lastensuojelun kanssa, on tärkeää hakea apua. Tarjoamme asiantuntevaa neuvontaa ja tukea kaikissa lasten oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

  • Ota yhteyttä lastensuojeluun: Jos epäilet, että lapsi on vaarassa, tee lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä. Joskus tosin nimettömiä täysin perättömiä lastensuojeluilmoituksia tehdään kiusantekona - autamme myös näissä tilanteissa tarvittaessa.

  • Mikäli kohtaat epäkohtia lastensuojelun toiminnassa, teemme puolestasi muistutuksen kohtaamiesi epäkohtien perusteella. Parhaimmillaan epäkohta ratkeaa jo tällä. Mikäli muistutus ei johtanut haluamaamme lopputulokseen ja asiasta on mahdollista valittaa teemme puolestasi valituksen. Mikäli asiasta ei voida valittaa, teemme puolestasi kantelun viranomaiselle.

Lastensuojelu ei valitettavasti tällä hetkellä toimi parhaalla mahdollisella tavalla, eikä lain mukaisia palveluita ja toimintaa eritoten resurssipulasta (tai muista syistä) johtuen aina voida taata. Valitettavasti (tai onneksi niiden onnekkaiden osalta joita seuraava koskee) välillä on siten, että juristin avulla voidaan kuitenkin päästä tavoiteltuun lopputulokseen. Juristi toimii ikään kuin pelotteena, jolloin lastensuojelussa (tai muussa viranomaisessa) toimitaan todennäköisemmin lainmukaisesti. Kaikilla ei tietenkään ole tähän taloudellista mahdollisuutta, mutta valtion tarjoamaa oikeusapua on kuitenkin saatavilla tietyissä tapauksissa. Selvitämme tarvittaessa puolestasi, onko asiasi sellainen.

Edellinen
Edellinen

Vammaisten oikeudet – yhdenvertaisuutta ja osallisuutta kaikille